Segons l'AI de Google, els panellets son un plat dolç tradicional Català i Valencià que es caracteritza per ser un pastisset petit i rodó fet amb atmella, sucre i ou. Tipics per a la Castanyada el 31 d'Octubre, i la festivitat de Tots Sants el 1 de Decembre.
El que no diuen és que un dels ingredients principals és el moniato, tubercle de la temporada, o patata. Es un postre molt fàcil de fer on els més petits de la casa poden ajuda a fer les boletes i reboçar-los amb diferents fruits secs.
Sembla ser, que els Panellets son un producte protegit per l' ETG de la Unió Europea com a producte de receptes tradicionals.
Ingredients:
500 gr. d'ametlla crua mòlta
400 gr. de sucre
300 gr. de patata o moniato
La pell d'una llimona
Margarina
Farina
1 ou
Per decorar:
Pinyons, ametlles, nous, cireres, coco ratllat, etc...
Preparació de la massa:
Preparació de la massa:
- Bullir el moniato amb la pell. Un cop cuit, escorre'l, pelar-lo i xafar-lo en un bol.
- Afegir l'ametlla crua, el sucre i la pell de la llimona ratllada.
- Barrejar-ho tot fins que quedi una massa consistent, sense remoure-la excessivament perquè no s'estovi, fins que quedi ben uniforme.
- Embolicar en un film transparent i deixar-ho reposar a la nevera un parell d'hores.
- Trencar l'ou i separar la clara del rovell. (s'hi pot afegir una mica d'aigua perquè ens duri per més panellets).
- Empolsegar-te les mans en farina perquè no se t'enganxin els panellets a les mans.
- Donar formes als diferents panellets, Boles, triangles, etc..
- Banyar els panellets en la clara.
- Arrebossar-los amb pinyons, ametlles, coco, xocolata...
- Sucar una plata del forn amb mantega i posar-hi els panellets
- Pintar els panellets amb el rovell de l'ou
- Posar-los al forn, escalfat prèviament a temperatura forta (225-250 graus) uns10 minuts.